Bursa'daki manevi şahsiyetler Öğrencimiz Rüveyda'nın çalışması
https://youtu.be/-IVFbs3iSwA
5 ŞEHİR VE 7 OKULUN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN PROJEMİZDE KÜLTÜREL MİRASIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZ ARACILIĞIYLA DİJİTAL ORTAMA TAŞINACAK....
Bursa Osmangazi ilçe MEM çalıştayınca düzenlenen webinarda projemiz e-kültür tanıtıldı.
Diğer projelerden kazanımlar almak ve eksiklerimizi bulmak keyifliydi.
TACİSER ÖZDİL /BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ
Ekip olarak ortak ürün oluşturmak için bir araya gelerek çalıştık
BAKL
Bursa Anadolu Kız Lisesi
Öğrenci grubumuzla çalışmalarına devam ettiğimiz
E-KÜLTÜR
e-Twinning projesine ait katılım sertifikaları hazır!
Abdullah Kazancı
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla her okulumuzdan öğrencilerimizin katılımı ile Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi Seslendirilmiştir.
Aile büyükleriyle yapılan görüşmeler sonucunda eski bayramların nasıl kutlandığı öğrenilmiş ve şimdi ki bayram kutlamaları ile aralarındaki farkların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Böylece öğrencilerin sosyal yaşamda meydan gelen değişimlerin neler olabileceği, bu değişimlerin iyi mi yoksa kötü mü olduğuna dair kıyas yapmaları ve gelenek ve göreneklerin önemlerini anlamaları hedeflenmiştir. Ayrıca, Ramazan bayramı sebebiyle elektronik ortamda bayram kartları oluşturulmuş ve proje ortakları ile paylaşılmıştır.
Şehirlerimizle özdeşleşmiş birer yemek, kentimizde kullanılan yöresel kıyafetler ve yöre insanları tarafından yapılagelen el sanatlarının tanıtılması amaçlanmıştır. Böylece kültürel zenginliğimizin ne kadar çok olduğuda sunulmuş olacaktır. Yöresel yemekler, kıyafetler ve el sanatları için ayrı gruplar oluşturulmuş ve yapılan çalışmalar ilgili öğretmenler rehberliğinde bir araya getirilerek, görevli öğretmene gönderilecek ve ilgili arkadaş tarafından e book haline getirilecektir.
https://www.youtube.com/watch?v=-IVFbs3iSwA
Bu Çalışmada;
Şehrimiz de doğmuş, büyümüş veya yetişmiş olan bir bilim, sanat, siyaset, yönetici vb. kişinin tanıtımı yapılacaktır. Böylece öğrencilerimizin şehrimizin tarihi kişilik ve karakterlerini tanımaları, onları kendilerine rol model almaları ve bunu etraflarındaki kişilelerle paylaşarak onlarda da aynı etkinin oluşması hedeflenmektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=UrfC2rnCKpQ
Bu çalışmada;
Şehirlerimizde ki tarhi ve kültürel eserlerden birinin veya bir kaçının tanıtımı yapılarak, dijital ortama taşınması ve ortaklarımızla paylaşımı amaçlanmıştır. Böylece öğrencilerimizin etraflarındaki tarhi ve kültürel eserlere olan ilgilerinin ve eserle ilgili bilgilerinin artması hedeflenmiştir.
E kültür projesi 24-25 Şubat 2021 tarihinde, “13 il 1000 e Twinner” çalıştayı ile bir araya gelen ve daha önce herhangi bir e Twinning projesinde yer almamış öğretmenler tarafından oluşturulmuştur. Çalıştay sırasında meslek dersi öğretmenlerini bir araya getirmek için yapılan gruplandırma çalışmasında, seçilen öğretmenlerimizden 6 tanesi din kültürü ve ahlak dersi öğretmeni, bir tanesi tarım dersleri meslek dersi öğretmeninden oluşmuştur. Meslek dersi grubu olarak bir araya getirilen fakat tamamen farklı alanlarda çalışan öğretmen arkadaşlar olan bizler; Amasya, Bursa, Batman, Isparta ve İstanbul gibi eski ve kültürel özellikleri ön plana çıkmış şehirlerimizi tanıtmak ve bunu farklı web 2.0 araçları ile dijital ortama taşımak üzere görüş birliğine vardık. Çalıştay sırasında proje 2 kurucu üye ve 5 ortak üye ile başlamış, ancak daha sonra bünyemize 2 öğretmen arkadaş daha üye olarak katılmıştır. (https://amasyaarge.meb.gov.tr/www/13-il-1000-etwinner-calistayi-gerceklestirildi/icerik/88)
Proje sonucunda şehirlerin tanıtılması, eski fotoğrafları üzerinden meydana gelmiş değişimlerin belirlenmesi, şehirlerle özdeşleşmiş kültürel varlıkları tanımayı ve tanıtmayı, şehirlere has bir takım ( yemek, kıyafet, el sanatları) kültürel özelliklerin gündeme getirilmesi ve sosyal alanda meydan gelen değişimlerin ortaya konması hedeflenmiştir.
Bu amaçla planlanan etkinlikler şunlar olarak planlanmıştır.
Proje başlangıcında yapılan anket sonuçlarına göre anketimize daha çok bayan ağırlıklı katılımcı olduğu, yaş grubu olarak 15-17 yaş grubunun baskın olduğu, öğrencilerimizin 10 sınıf ağırlıklı olmak üzere her kademeden bulunduğu görülmüştür. https://twinspace.etwinning.net/162846/pages/page/1434213
Anketimizi cevaplayan katılımcıların ¾ ‘ü yabancı birine şehri gezdirmek isterlerse tarihi ve kültürel yerleri gezdireceklerini belirtmesine rağmen, anketimizi cevaplayanların yarısından biraz daha fazlası yaşadığı şehrin kültürü ve tarihi hakkında yeteri kadar bilgisi olmadığını düşündüğünü, büyük çoğunluğunun tarihi ve kültürel eserlerin isimlerini tam olarak bilemediğini belirtti. Ancak katılımcılarımız neredeyse tamamı başka şehirlerin tarihi ve kültürel özelliklerini tanımak istediklerini ifade ettiler. Anketimizi cevaplayan katılımcıların ¾ ‘ü yaşadıkları şehrin eski haline ait resimlerini görmediklerini belirttiler. https://twinspace.etwinning.net/162846/pages/page/1434213
Katılımcıların yarıya yakını e twinning hakkında yeteri kadar bilgisi olduğunu; ancak yaklaşık %10 luk kesimi hiç bilgi olmadığını belirtmiştir. Proje çalışmaları sırasında kullanılacak olan web 2.0 araçlarını sorguladığımız anket sorularına verilen cevaplara baktığımızda katılımcılardan az sayıda kişinin web 2.0 araçlarını tam anlamıyla tanıdığını ve araçlara hakim bir şekilde kullanabildiğini tespit ettik. https://twinspace.etwinning.net/162846/pages/page/1434213
Son değerlendirme anketi neticesinde katılımcılar tarihi ve kültürel eserlere karşı olan mevcut ilgilerinin artığını, proje sayesinde e twinning hakkındaki mevcut bilgilerini arttırdıklarını, yaşadıkları şehrin tarhi ve kültürel eserlerine ait bilgi düzeylerinin yükseldiğini, proje ortakları olan diğer paydaşlarının şehirlerine ait bigi düzeylerinin de yükseldiği belirtmişlerdir. Proje sırasında kendi kullandıkları web 2.0 araçları ile diğer arkadaşlarının kullandıkları web 2.0 araçları sayesinde, bu araçları tanıma ve kullanmayı öğrenme seviyelerinin yükseldiğini belirtmişlerdir. https://twinspace.etwinning.net/162846/pages/page/1434299
Bu sonuçlara baktığımızda proje sırasında yaşadığımız şehrin kültürel değerlerini tanıma ve tanıtma, çevremizdeki tarihi ve kültürel eserlere karşı olan farkındalığımızın arttığı, proje ortağı olan şehirlerimizdeki tarihi ve kültürel değerleri öğrendiğimizi görmüş ve projeden beklenen çıktıların elde edilmiş olduğu görülmüştür. Aynı şekilde hem öğretmen hem de öğrenci arkadaşların web 2.0 araçlarını tanıma ve kullanma konusunda ki bilgi ve becerilerinin oldukça yükseldiği tespit edilmiştir.
Başlangıç anketi linki: https://forms.gle/r1MjukXFbKmZwQUJA
Son değerlendirme anketi linki: https://forms.gle/MjeKKduNvkU8G3aQ6
Bursa'daki manevi şahsiyetler Öğrencimiz Rüveyda'nın çalışması https://youtu.be/-IVFbs3iSwA